Style and values

I don’t consider myself as trendsetter, or a very fashion forward person. But I believe my style expresses my values: comfortable, multifunctional, practical.

comfortable

My personal style is evolving, and slowly I find the one which stays with me longer. I can’t say forever, because based on my experiences, as my personality changes, my style changes. And there have been several influence in my life under which my personality changed in the past few years. And I believe there will be some more in the future as well. But it’s definitely not going to change as much as it has changed in the past 10 years. I’m settling down now, I’ve started to accept myself, and I’m becoming more aware of my values.

I usually hear from younger people, that they are buying 3 times more clothes that they actually need, because they are looking for their identity. At some level, I understand them, because once I was just like them. Once I was a punk-rocker, a grunge, a rebel, a wanna-be it girl, and then a rebel again. So yes, I can understand that teens needs to find what suits them. And I think to find someone’s personality by trying different styles is way better that trying different pills and drugs. But then comes my environmental conscious side: if all the teenagers need to have trillion clothes to find their personal style, how can we ever make fashion sustainable?

Back to my style. At the moment, I feel I really understood how much following the latest trends doesn’t express my personality. And how much I would like to express my values and personality with my unique style. Not following the trends, but set rules for myself. Some of those rules have become clear: I prefer to have more basic clothes, completed with some statement pieces. I prefer black and white over colors. And I also prefer comfy, street style clothes, easy to wear, easy to wash and store. The more practical the better.

But it doesn’t mean I do not appreciate the amazing creations. One side of me wants to go crazy, and wear glitter, gold and patterns, but my other side says: hey! Calm down! If you want to set an example, and stay true to your principles, you have to be more careful, and choose items that you can wear multiple times. And I think this is the difference between me, and most of the people: that I can say no, I can decide based on what is really matters to me (do not pollute the environment – or a minute of glamour). I wish there would be a sustainable way to wear more crazy stuff…

styles

check out my Pinterest for more

…like the latest Gucci collection. I love this over the top style, but couldn’t wear myself. For me it is a CONSCIOUS DECISION to keep my closet simple, and the most practical, instead of having a lot of stuff and use them only once.* (Not that I could buy Gucci anytime though) But for example, I could imagine a statement jacket with a black dress or something. And I also just love Mary Katranzou’s extreme patterns, but I CONSCIOUSLY don’t buy these kind of extreme items, because I know I would wear it once or twice a year.

So to sum it up: now I’m adult enough to know my preferences, make conscious decisions, and keep a consistent style more than a few months. Therefore I feel I need to adjust my closet to my principles:  I’m rebuilding my closet, and in my next post, I’m going to describe how exactly. So keep tuned!

But until then, I’m looking forward to hear about your clothing preferences, and guidelines.

*use them oce because they are not comfy enough, or too extreme for rveryday wear.


Nem igazán tartom magam trendsetternek vagy egy igazán kiemelkedő divatszemélyiségnek. De úgy gondolom, hogy a stílusom tükrözi azt amiben hiszek: kényelmes, multifunkcionális, praktikus.kényelmes

A stílusom folyamatosan fejlődik, és egyre jobban kifejezi azt, hogy ki is vagyok én valójában. Lassan megtalálom a „saját” stílusom. Nem hiszek benne, hogy valaha is lesz egy saját stílusom, ami örökre szól, mert tapasztalataim szerint, amikor változik a személyiségem, az befolyásolja a stílusomat is. Az elmúlt időben ez többször is megtörtént különböző külső hatások miatt, és úgy gondolom, hogy a jövőben is lesznek ilyen események. Abban azonban biztos vagyok, hogy a stílusom semmilyen körülmények között nem fog akkorát változni, mint az elmúlt 10 évben. Érzem magamon, hogy egyre jobban lenyugszom, egyre jobban elfogadom magam, és egy

Sokszor hallom fiatalabbaktól, hogy azért vásárolják azt a töménytelen mennyiségű ruhát, mert keresik az identitásukat. Valamilyen szinten meg tudom érteni, hiszen egyszer én is pont ilyen voltam: egyszer punk-rocker aztán grunge királynő, lázadó, wanna-be it girl, aztán ismét lázadó. Tehát igen, valamilyen szinten megértem, hogy az önmagunkra találás során számos dolgot ki kell próbálnunk, hogy tudjuk mi az, ami illik hozzánk. És úgy gondolom, hogy különböző stílusok kipróbálása 1000x jobb megoldás, mint különböző drogok kipróbálása. De aztán előbújik belőlem a környezettudatos felem, és azon gondolkozom, hogy ha az összes tininek mérhetetlen mennyiségű ruhára van szüksége, hogy megtalálja magát, hogyan lesz a divat valaha is fenntartható?

De térjünk vissza most az én stílusomhoz egy kicsit. Jelenleg úgy érzem, hogy végre megértettem, hogy a trendek követésével mennyire nem fejezem ki a személyiségemet, és hogy bennem ennél sokkal több rejlik. A magam szabályai szerint szeretnék öltözködni, hogy kifejezzem azt, ami én vagyok. Néhány szabály már körvonalazódott is bennem: jobban kedvelem, ha van több egyszerű darabom, amit kombinálhatok egymással, és egy-egy feltűnő darab, amivel feldobhatom az outfiteket. Jobban szeretek feketét és szürkét hordani, mint színeket. Szeretem a komfortos, könnyen hordható, könnyen mosható, könnyen tárolható ruhákat. Tehát minél praktikusabb annál jobb.

De ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem értékelem a különleges daraboka. Az egyik felem állandóan glitteres, arany vagy nagyon mintás ruhákat hordana, de aztán a másik felem azt mondja: Nyugi van! Ha az elveid szerint szeretnélöltözködni, akkor nem vehetsz meg mindent ami tetszik, hanem ki kell válogatnod azokat a darabokat amik tükrözik a te elveidet. És azt hiszem itt ütközik ki a kölönbség köztem és sok más ember között: hogy én tudok nemet mondani, és aszerint dönteni, hogy számomra mi a fontos (ne szennyezzem a környezetet – vagy egy perc glamour). Bárcsak lenne olyan megoldás, ahol lelkiismeret-furdalás nélkül tudnék különleges darabokat hordan…

… Mint például a Gucci legutóbbi kollekciója: nagyon tetszik, de én nem tudnám hordani. De a TUDATOS DÖNTÉSEM alapján inkább egyszerű és hasznos darabokat választok, az egyszer használatos darabok* helyett. (Amúgymeg nem mintha bármikor is meg tudnék venni egy Guccit). De például egy extrémebb kabátot hiba nélkül el tudnék képzelni egy fekete ruhával (különleges darab + basic darab). Vagy például itt van Mary Katranzou, akinek imádom az őrült mintáit, de mégsem veszek ilyesmi ruhákat, mert tudom, hogy évente egyszer hordanám.

Szóval összefoglalva: elég felnőtt lettem, hogy kiismerjem a preferenciáimat, tudatos döntéseket hozzak, és megtartsak egy konzisztens stílust több hónapon keresztül. Ezért most egy óriás gardrób makeovert tervezek, hogy a ruháim tükrözzék azokat az elveket, amiket most leírtam. Hogy pontosan hogyan, az a következő postból kiderül. Ne maradjatok le!

De addig is nagyon érdekelne, hogy ti milyen „szabályok” alapján vásároltok ruhákat.

*egyszer használatos mert: túl extrém a hétköznapokra, nem kényelmes hordani, nem passzol a ruhatáramhoz, stb.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s