SHAROLTA

sharolta

I’ve started this blog to make an impact. I would like you to know that style and fashion is two completely NOT interchangeable expressions. Fashion pushes you to buy more, exploit, aggressive and demanding. Style is what you own, unique, all yours, expresses you and sustainable (if you pay a little attention). In the new KÚLHUNTING section I’m going to introduce shops and brands that offer style instead of fashion and which are sustainable in some ways.

The first brand I would like to introduece you is Sharolta, a Budapest based denim upcycle brand. I had a nice talk with the designer Sarolta Tripolszky about the roots of the brand and her opinion on sustainable fashion. It’s such a pleasure to meet people who doesn’t judge me when my crazy sustainable fashion self takes over, because they have the same crazy factor in them.

When did you start to feel the increasing pressure of the fashion industry?

I’ve always had a general interest in environmental issues. I studied biology, and ever since I’ve been working as an environmentalist. During my work, I had to realize that too much paperwork leads to minimum result. Even if we work hard to pass legislations through several burocratic levels, the topmost level is critical and usually unreceptive. After a few delusion, I started to feel I need to take action, do something that reflects my values. So the idea of Sharolta was born.

I love the concept, as I mentioned many times (also here on the blog) I’m a fan of upcycled fashion. How do your source your fabric?

Usually I get old jeans from friends, or family, or sometimes even from my customers. Sometimes I find stuff in second-hand as well. But now I have 2 collecting points in Budapest (ImpactHub Budapest and Humusz Szövetség). Anyone can just drop by and leave the old jeans in a container. So that jeans don’t end up in landfills, but start an exciting second journey in the fashion cycle.

And once you have the fabric, how do you design?

I’ve never studied fashion design, so I design for myself or people around me. What would I like to wear? What would look good on my boyfriend? I created my best pieces when I was in need: I needed a new skirt so I sew it. Also, follow up is very important for me. To know how and when customers wear my pieces, so I can adjust the design.

So then Sharolta is collection of one of pieces.

Not at all. We make several pieces from each design. So it is very important, that the design have to be adaptable to standardized production, but as I mentioned earlier, it is very important to adjust the design time to time to appeal more to the target group. Sometimes I feel that Hungary is behind in this point. Hungarians consider sustainability as a trend, and most of the time appreciates the look more than function. E.g. a dress from CD disk, not wearable but trendy in a green sense. Such „sustainable” design can’t be integrated into the everyday life which is a huge drawback. Internationally, sustainability slowly sneaked in the street style and we are at the point when we cannot distinguish sustainably made from the rest by looking. So I think Hungary should game up in this field, and take sustainable design to the streets. The purpose of Sharolta is to show that sustainable pieces don’t have to be unwearable or houte-couture. Sharolta is for everyday people who are conscious but wish to stay stylish.

This is a beautiful idea, and I cannot agree with you more, but is there any demand for it in Hungary?

From the experience I can say yes. Unfortunately I was very busy recently, and although I didn’t have the time to start with the marketing, I got several orders. Extra pleasure that customers from all age groups approaches me. It tells me that my pieces appeal to different age groups, and it feels great.

Where can we buy Sharolta?

At the moment, I’m not in retail stores. The webshop is about to open, but until then you can find me on fares (WAMP, Szimpla Bringa&Recycle Fare)

A last question, which is not strictly in connection with Sharolta, but more about your opinion on sustainable fashion in general. What do you think is the biggest problem with the fashion industry today, and how we can change it?

I think the biggest problem is with time. People don’t have time and fast fashion is a convenient solution. Widely available (both in price and location) and variable. I don’t judge people who shop sin fast fashion, because I know how much trouble is to look for clothes. But I never shop in fast fashion any more, rather sew something for myself, or shop second hand. I hope in the near future people realizes the advantages of the made by measure pieces: unique, sustainable, and contributes to employment.

női felsőmens

jeansskirts

Azért kezdtem el írni ezt a blogot, mert szeretném nektek megmutatni, hogy stílusosan öltözni nem egyenlő a H&Mben vásárolt éppen trendi darabok egymásra dobálásával. Azt szeretném elérni, hogy felismerjétek, hogy a divat, és a stílus két teljesen különböző dolog. A divat kényszerít, hogy költs, kihasznál, erőszakos, csak azért is vedd meg, mert mindenki ezt hordja. A stílus kifejez, a sajátod, egyedi, és fenntartható (is lehet, ha figyeltek rá).

Az új KÚLHUNTING rovatban azokat a boltokat\márkákat fogom bemutatni, ahol divat helyett stílust találtok, és valamilyen formában fenntarthatóak.

Az első márka, amit bemutatok a KÚLHUNTUNG kategóriában az a Sharolta. Volt szerencsém a márka tervezőjével, Triploszky Saroltával beszélgetni. Mindig olyan felemelő érzés hasonló gondolkodású emberekkel beszélgetni, akik nem ítélkeznek, amikor kibújik belőlem a crazy-sustainable-fashion énem. Beszélgettünk a Sharolta márka gyökereiről, illetve az általános véleményekről a fenntartható divattal kapcsolatban.

Te mikor kezdted el érezni a divat egyre nehezedő súlyát?

Igazából engem már régóra foglalkoztat ez a kérdés. Biológusként végeztem, és azóta is környezetvédelemmel foglalkozom. Sajnos a munkám során azt tapasztaltam, hogy sok papírmunka nem midig hozza meg a kívánt eredményt: hiába küzdjük végig a javaslatokat több szinten keresztül, ha a végén, a legfelső szinten elutasításba ütközünk. Egy kicsit kiábrándulva, de tele tettvággyal úgy éreztem, hogy kell valamit csinálnom, ami kifejezi az értékrendemet. Így jött a Sharolta ötlete.

Nekem személy szerint nagyon tetszik a koncepció. Ahogy már többször is említettem (itt a blogon is) nagyon nagy upcyle fashion hívő vagyok. Pontosan hogyan működik az anyagbeszerzés nálad?

Sokszor kapok barátoktól, ismerősöktől alapanyagot, de van, hogy a kedves vásárlók látnak el. Ha pedig nagyon meg vagyok szorulva, akkor second-handben szoktam körülnézni. De most már több helyen is megtalálható a Sharolta gyűjtőláda (ImpactHUB Budapest, Humusz Szövetség) ahová bárki bedobhatja a már használaton kívüli farmerét. Így azok nem a szeméttelepre fognak kerülni, hanem átalakulnak, és újra bekerülnek a divat körforgásába.

És miután megvan az alapanyag, hogyan tervezed meg a ruhákat?

Nem tanultam divattervezést, ezért én mindig magamnak vagy a hozzám közel állóknak tervezek. Mi az, amit szívesen felvennék? Mi az, ami jól állna a barátomnak? A legjobb darabjaim mind úgy születtek, hogy kellett egy új ruha. És én megvarrtam. Nagyon fontos az is, hogy tudjam, hogy a vásárlóim hogyan, mikor használják a ruháimat, hogy aztán később még jobban ehhez tudjam igazítani a dizájnt.

Szóval akkor a Sharolta kollekció egyedi darabokból áll?

Nem. A Sharolta egy kisszériás márka, minden dizájnból több darab készül. Nagyon fontos, hogy olyan darabokat tervezzek, amelyek sorozatgyárthatóak, de folyamatosan figyelek a visszajelzésekre, hogy a későbbiekben az igények szerint alakítsam a dizájnt. Úgy vélem, Magyarország ebben a kérdésben még egy kicsit le van maradva. Sokszor azt tapasztalom, hogy a fenntarthatóságot egy múló trendnek tekintik, és inkább látványra, mint praktikumra mennek. Legyen a ruha újrahasznosított CD-ből, ami hordhatatlan, de nagyon figyelemfelkeltő, de odáig már kevésszer jutunk el, hogy igenis integrálható legyen a mindennapokba.  Pedig ma már ott tartunk, hogy ránézésre nem tudunk megkülönböztetni egy fenntartható és egy nem fenntartható ruhát. A fenntarthatóság nem egy múló trend, szépen beférkőzött a street style-ba, és ezt itt Magyarországon is egyre jobban tudatosítani kéne. A Sharoltával pont ezt szeretném elérni: megmutatni, hogy azért mert valami fenntartható, nem kell hordhatatlannak, vagy haute couture-nek lennie. A Sharolta a mindennapi embereknek szánt márka, akik divatosak, de egyben környezettudatosak akarnak lenni.

Ez nagyon szép gondolat, és én teljesen egyetértek veled, de van-e erre kereslet Magyarországon?

Az elmúlt idők tapasztalata alapján azt tudom mondani, hogy van. Sajnos nagyon elfoglalt voltam mostanában, ezért még nem tudtam úgy igazán nekifogni a márka népszerűsítésének, de ennek ellenére folyamatosan érkeznek a megkeresések. Annak kifejezetten örülök, hogy a ruháim nem csak egy korosztálynak tetszenek, hanem fiatalok és idősebbek is egyaránt vásárolnak tőlem.

Hol lehet most megtalálni a darabokat?

Jelenleg még nem vagyok bent egy üzletben sem. Hamarosan indul a webshop, addig pedig a különböző vásárokon (WAMP, Szimpla Bringa&Recycle Vásáron) lehet őket megtalálni.

Egy utolsó kérdés, ami nem annyira a márkádhoz, hanem inkább úgy általánosságban a fenntarthatósághoz kapcsolódik: mit gondolsz mi a legnagyobb probléma a mai divatiparral, és hogyan lehetne változtatni a jelenlegi helyzeten.

Szerintem a legnagyobb probléma az, hogy az embereknek nincs idejük, és a fast fashion egy kényelmes megoldás. Mindenki számára elérhető, változatos. Nem ítélem el azokat az embereket akik fast fashion boltban vásárolnak, ellenben a magam részéről nagyon ügyelek, hogy ne térjek be ilyen boltokba. Inkább turkálóból vásárolok, vagy a saját ötleteim alapján varratok magamnak valamit. És remélem, hogy a jövőben egyre többen fogják felismerni az egyedi készítésű ruhák előnyeit: fenntartható, egyedi, és ráadásul hozzájárul a munkahelteremtéshez is.

 

Advertisements

One thought on “SHAROLTA

  1. Pingback: LoveBug vintage: pipm up your closet with the cooles vintage style | recoded

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s