This is how I’m going to make my closet sustainable

Since I realized the effect fashion has on the environment, I started to buy more consciously. In my opinion, I’m still not sustainable, but I’m on the right track. During the summer sale, I only bought a black kimono, because I’ve been looking for one for a year or so.

As I mentioned in my previous post, I’m about to rebuild my closet.

Recently I realized that I need a major wardrobe refreshment. I have too much stuff I don’t wear any more, and I need some more pieces that fits to my conscious wardrobe. So how am I going to rebuild my closet? You can read my principles below:

Step 1: I’m going to get rid of the stuff I’m not wearing any more. My purpose is to find them a second home, so they can make someone else happy instead of going to the landfill. This is why I decided to participate at the Gardróbvásár on 20th of August, so save the date and meet me there 😉 Also I’m planning to swap my clothes with friends. Then if there is anything left, I’m going to donate to a charity organization. (But this is the least preferred solution knowing how harmful donations can be)

Step2: When only my favorite pieces left, I’m going to look for the new pieces based on the following criteria:

Mix and match: I’m going to buy only those items that fits to my wardrobe. Items that I can combine in endless variations, and almost everything fits with everything.

Colors: Based on the first point, it is clear that I do not have a big freedom in colors. I do not like colors that much anyway, I’m definitely a monochrome type of girl.  I prefer those colors that can be combined with each other easily, and can be worn for several occasions. Hmm… which colors are those? Black, white, and grey. It might sound boring for the crazy fashion followers, who need to change the color palette season by season, but for me it is best: easy to combine, easy to wear.

1

Accessories: as my intention is keep my closet very basic, I’m going to buy accessories to adorn my outfits.

accessories

Statement pieces: Although my closet is going to look very minimal, I’m planning on buying some statement pieces, which perfectly reflects my crazy side. I can imagine a jacket, or a bag as a statement piece.

Shoes and bags: Only long lasting, high quality. Shoes maybe a bit more reserved, but I could use  some outstanding bags.

shoebags

Prices: I’m never going to buy anything ever again because it’s cheap. I really would like buy reasonably priced, ecofriendly clothes (like People Tree or Reformation) but at the moment, I’m not even sure how am I going to pay my rent. So even though at the moment I can’t afford to buy ethical first hand fashion, my goal in the future is to buy only from sustainable retailers.

Second hand: Until I grow up and get a real job, I still have the chance to buy second hand. I love second hand. Sometime I find hidden treasures, also a nice program with friends, and environment friendly.

Buy based on need: I’m going to avoid impulse buying (I’m actually really good at that) and buy only what I need. I’m going to plan before, and look for specific items.

Long lasting: I’m going to buy pieces that I can wear for years. This concerns style and quality equally.

So as you can see I’d rather pay higher amount for one ethical or long lasting item, than buy cheap, disposable fashion in bulk. I think impulse buying is a huge problem within our society: people go shopping, just for fun, and not because they need something. So my advice on how you should start to reconsider your wardrobe is: start to buy less. Avoid shopping centers, and think twice before you buy. Follow Lucy Siegel‘s 30 wear rule: only buy a garment if you’re certanly going to wear at least 30 times. I’m definetly going to do that.


 

Ahogy egy előbbi postomban említettem, most a nagy gardrób átalakításom alapszabályairól fogok nektek írni. Azért döntöttem úgy, hogy gyakorlatilag új gardróbra lesz szükségem, mert nagyon sok olyan ruhám van, amit már nem hordok (amiket még a nem tudatos korszakomban vásároltam), illetve van egy pár dolog, ami hiányzik a ruhatáramból. A következőkben leírom nektek, hogy hogyan fogom a gardróbomat átalakítani olyan módon, hogy tükrözze a fenntartható elveimet.

Az első lépés: MEGTISZTÍTÁS. Először is, meg fogok szabadulni a felesleges ruhadarabjaimtól. Az elsődleges cél, hogy találjak nekik egy új tulajdonost, aki boldogan hordja őket, és így nem a szeméttelepre kerülnek. Ezért is döntöttem úgy, hogy részt veszek az augusztus 20-ai Gardróbvásáron. Úgyhogy ott tali, ne felejtsétek el;) Még tervezem, hogy egy pár barátommal cserélek ruhát, illetve ha ezek után még marad valami, odaadományozom jótékonysági célra. (Bár köztudottan a jótékony célra szánt ruhák, talán több kárt okoznak, mint hasznot, ezért az elsőleges cél, tényleg az, hogy új tulajdonoshoz kerüljenek.

Második lépés: ÚJRAÉPÍTÉS. Amikor már lecsupaszítottam a ruhatáramat, és csak azok a darabok maradtak meg, amiket valójában hordok, elkezdek új ruhák után nézni. Na de nem akármilyen ruhák után!

Mix and Match: csak olyan ruhákat szeretnék venni, amik illeszkednek a ruhatáramba. Nem kell görcsölnöm, hogy mit mivel vehetek fel, mert majdhogynem az összes darab kombinálható egymással, és nem csak kifejezett alkalmakra jó, hanem gyakorlatilag bármikor fel tudom venni.

Színek: Ha az első pontot vesszük alapul, és olyan ruhatárat szeretnék, ahol minden passzol mindenhez, akkor nem igazán sok választásom van színvilágban. De igazából nem is bánom, nem vagyok túlságosan oda a nagyon színes cuccokért. Azokat a színeket szeretem, amik nem évszakhoz\alkalomhoz kötődnek, és bármikor lehet őket hordani. Hmm… vajon melyek lehetnek ezek a színek? Természetesen a fekete- szürke-fehér kombináció. Akár unalmasnak is hangozhat azoknak a divatfanatikusoknak, akik úgy érzik, évszakozta kell megváltoztatniuk a ruhatáruk színét, de számomra ez a tökéletes választás. Egyszerű kombinálni, egyszerű hordani.

Kiegészítők: mivel a ruhatáramat igyekszem leegyszerűsíteni, ezért az outfiteket feltűnőbb ékszerekkel szeretném feldobni. (Amik nem mellesleg többször is hordhatóak, más outfitekkel is kombinálhatóak)

Statement darabok: persze időről-időre megbolondulok, és úgí érzem muszáj valami extravagáns felvenni. Ezeket az alkalmakat megragadva, pár statement darabot fogok választani, ami feldobja a ruhatáram. Egy dzsekit, egy táskát, amit több outfithez is tudok hordani.

Cipők: kényelmes és hosszú életű.

Árak: Soha többé nem fogok semmit megvenni, csak azért mert olcsó. Nagyon szeretnék etikus darabokat vásárolni (mondjuk a People Tree-től vagy a Reformation-tól) de sajnos jelenleg azon aggódom, hogy hogyan fogom kifizetni a jövő havi lakbéremet. És annak ellenére, hogy jelenleg nem engedhetem meg magamnak ezeket a márkákat, a jövőben az a célom, hogy csak fenntartható divatárut vásároljak. De addig sem kell aggódni, mert van alternatív megoldás, ami nem más, mint…

Használtruha: Amíg fel nem növök, és nem találok magamnak egy rendes munkát, addig a használtruha boltok kínálatából tudok szemezgetni. Amit személy szerint imádok! Kincseket lehet találni, arról nem is beszélve, hogy egy kiváló barátnős program.

Csak olyat veszek, ami kell: nincs többé impulzív vásárlás, nincs több; hátha majd jó lesz valamire, nincs több „nincs más programom, elmegyek shopizni” kör. Akkor megyek vásárolni, amikor kell valami, és célirányosan.

Hosszú életű termékek: olyan darabokat fogok választani, amit évek múlva is tudok hordani. Mind stílusra mind minőségre való tekintettel.

Tehát összefoglalva: inkább megveszek valamit drágábban, de legyen környezetbarát és\vagy hosszú életű termék, de soha többé nem fogok bemenni egy H&Mbe olyan szándékkal, hogy úgyis találok valamit, ami megtetszik. Sokkal tudatosabban fogok vásárolni. Illetve nem vásárolni. Tudatosan elkerülöm a bevásárlóközpontokat. Szerintem amúgy ez egy kiemelkedő ok a túlfogyasztásra: elmegyünk a shoppingolni, mert más program nincs, és ha már ott vagyunk, veszünk pár ruhát, mert miért ne. Úgyhogy az én tanácsom hogy mi legyen az első léped a tudatos vásárlóvá válás útján: kezdj el kevesebbet vásárolni! Kerüld el a bevásárlóközpontokat, és gondold meg kétszer is mielőtt vásárolsz. Kövest Lucy Siegel 30-hordás szabályát: csak akkor vedd meg a ruhadarabot, ha biztos vagy benne hogy legalább 3-szor hordni fogod. Én biztosan ezt fogom tenni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s