MY REACTION ON “WHY WE’LL ALWAYS NEED FAST FASHION”

I just read Popsugar’s article about the reasons fast fashion is good. My response might be a little late, but I don’t care. This article made my head explode, so I need to react.

First I’m just going to sum-up the article. The author thinks fast fashion is good because:

 • It copies high fashion brands
 • It is very cheap
 • Therefore you can buy „high fashion for low price”
 • You can steal celebrities’ style
 • You can change your style every season
 • If a garment is not perfect any more, you can simply replace it with another one without going bankrupt
 • and with zero buyer’s remorse

There is so many problems with this writing, I don’t know where to start. The Fashion Law already had an appropriate response, and I totally agree with that article, but I would like to add my own thoughts.

The first thing that hit me after reading the article is: Oh my god, how superficial and undereducated the writer is. She buys fast fashion „without any buyer’s remorse” most probably because she doesn’t know about the production process, the exploitation of the workers, the huge environmental impact fast fashion has, etc. So as a „fashion editor” she is very undereducated in her field. She works with clothes every day, and she doesn’t even know how they are made. She must be a highly skilled professional.

But what frightens me more, is that as a „fashion editor” she spreads this message to thousands of people (1.663.171 Facebook follower today). Actually there is one supporting comment below the article and (thanks god) several counter-comments. This still shows me, that there are people out there, who call themselves fashion enthusiast but what they really do is destroying the planet with their mindless consumption. This is what should be changed: everybody should know about the impact fashion (and in general consumption) has on the environment.

But let’s see point by point. So first of all fast fashion is cool, because it copies designer pieces. Well, yes, you all totally right: it is a real achievement to steal something and pretend that they come up with the design, even make the customer feel that they had made a deal. Not really. Fast fashion companies not „brave” enough to come up with their own ideas, so the easiest way is to copy from the runway, without any creativity, any added value. Well done: fast fashion gets the point.

So then she says fast fashion is so cool because it is cheap. Yes. That is right. It’s cheap, but not because everybody is fairly payed and the materials is endless. But because fast fashion companies do not give a shit about the health and safety of the factory workers or the environment. You can read more about it in The Fashion Law article.

The consequence is that you can buy „designer” pieces for low price. Congratulation again. If you feel comfortable saying that: this design is stolen from an acknowledged designer and reproduced in an unethical way, but my ass looks awesome in it, than… you might want to rethink your values. If you want to have designer pieces collect money for it. For example not buying a new shirt in a fast fashion store every other day, but put that money in a jar, and buy a designer piece in 3 months, or half a year.

As a fashion editor she says: „Fast-fashion retailers aren’t dictating what I like; they’re offering it to me right away” So what it really means that she has no sense of style, she only wears the latest trends, and still thinks that she is a fashion influencer. No honey you are not. You are a mindless, careless Kendall Jenner wannabe, whose top skill is shop faster than the others, and present it as a fashion forward move. Which is really not. It is simply being a part of consumerist society. You are no special.

You can look like celebrities: if your aim in life is to look like anyone else I pity you. You do not have enough self-conscience to make your own decisions, to stand out, to be unique.

According to the author fast fashion is also good, because you can change your wardrobe every season. That is again true. You can do it, because it is so cheap, but do you want to do it? The conscious people who want change the fashion industry also have the chance to choose fast fashion, but they don’t. They have values, they believe in something and they stand for it. You can change your style, but does it worth it? Where do you think your unworn garments go after you dispose them? Landfills and destroying third world economy. Do you really want to be a part of it?

Also the fact that she says „when I spot a few loose threads or a stain on a sweater from the Gap or Target; I can always replace it” clearly show that she does not care about the effect her consumption has on the environment and society.

And if she can do all this without and buyer’s remorse, she is not a diehard fashion fan, but a mindless, ignorant, very simple minded girl, who better start educate herself rather than embarrass herself with articles like this.

And in this post I’m not only talking about the author, but all the people who think alike. People who thinks „fast fashion is necessary” and actually believes that fast fashion makes the world better, should get themselves together and face the True Cost of fashion


Most olvastam a Popsugar című igényes online magazin egyik cikkét, amiben kifejtik, hogy miért is jó a fast fashion. A válaszom lehet kicsit késve érkezik, de nem izgat. Ettől a cikktől nem tudok magamhoz térni, úgyhogy muszáj reagálnom.

Először is összefoglalom, hogy a szerző miért szereti a fast fashiont:

 • Mert lemásolja a nagy divatházak dizájnjait.
 • Mert olcsó.
 • Ebből az következik, hogy dizájnernek kinéző darabokat megvehetsz potom pénzért.
 • Úgy nézhetsz ki mint a celebek.
 • Minden évszakban lecserélheted a ruhatárad.
 • És amúgy is ha egy ruhadarab már nincs tökéletes állapotban simán kidbhatod, és vehetsz helyette egy ugyanolyat.
 • És mindezt akrármilyen rossz lelkiismeret nélkül megteheted.

Ezzel az írással és érveléssel annyi probléma van, hogy azt sem tudom hol kezdjek neki.  A The Fashion Law oldalán írtak egy szép választ, amiben nagyon jól összefoglalják a problémákt, és teljesen egyet is értek azzal a cikkel, de azért nekem is van pár gondolatom amit hozzáfűznék.

Az első dolog ami eszembe jutott miutá elolvastam a cikket az volt, hogy mennyire tudatlan és felszínes ember lehet az, aki ilyet le tud írni. Valószínűnek tartom, hogy azért vásárolja a fast fashion ruhákat minden lelkiismeretfurdalás nélkül, mert fogalma sincsen, hogy hogyan készülnek. Nem hallott még a Rana pláza tragédiáról, vagy a divatipar környezetszennyező hatásáról. A „divatszerkesztő” titulusa ellenére igen csak tudatlan. Minden nap ruhákkal dolgozik, és azt sem  tudja hogyan készülnek. Vagy ha tudja hogy hogyan készülnek, és ennek ellenére nincs rossz érzése amikor megveszi a 26. ugyanolyan felsőt, akkor valami probléma van az értékrendjével.

De ami igazán megrémíszt, az az, hogy ő „divatszerkesztőként” ezt az üzenetet közvetíti többezer ember felé (1.663.171 Facebook követője van az oldalnak), és arra bíztatja az embereket hogy vegyenek minél több ruhát. Szerencsére a cikk alatt több ellenkomment van mint támogató. De sajnos lehet olyat olvasni hogy „én teljesen egyetértek a cikkel”, ami azt mutatja, hogy még mindig vannak emberek akiknek fogalmuk sincs hogy valójában mit tesznek. Mert ők azt gondolják, hogy követik a divatot, de valójában a környezetet és a társadalmat rongálják az ész néklküli fogyasztásukkal.

De nézzük végig pontról pontra, hogy miért is jó a fast fashion. A szerző szerint azért, mert lemásolják a nagy divatházak dizájnjait. Valóban. Elismerésre méltó teljesítmény, hogy ezek a cégek még arra sem képesek, hogy saját ötletekkel álljanak elő. Az természetes, hogy egyediséget nem mernek belevinni a ruháikba, mert akkor nem lenne elég tömegtermék és kevesebben vásárolnák. Ezért inkább egy az egyben másolnak a kifutókról. Mindezek után elhitetik a vásárlókkal, hogy csakis saját ötletekből dolgoznak. Valóban, a fast fashionnek jár a pont.

Aztán a szerző azzal érvel hogy azért jó  fast fashion, mert olcsó. Ez így igaz, de nem azért mert mindenki meg van fizetve, és az alapanyagok végtelen mennyiségben állnak rendelkezésre. Hanem azért, mert ezek a cégek nagyívben szarnal a gyári munkások és a környezet egészségére és biztonságára. Erről bővebben olvashattok a The fashion Law cikkben.

Az első két pont következménye, hogy olcsón vásárolhatsz dizájnernek kinéző ruhákat. Nagy gratuláció. Ha kellemes lelkiismerettel azt tudod mondani, hogy: ezt a dizájt valakitől lopták, hogy aztán csillió mennyiségben legyártassák gyerekmunkásokkal Bangladeshben, de amúgy a popóm fantasztikusan néz ki benne… lehet hogy újra kéne gondolnod az értékrendedet. Ha dizájner darabokat szeretnél hordani, gyűjts rá. Például azzal, hogy nem veszel egy felsőt minden második nap a H&M-ben, hanem azt a pénzt elteszed egy perselybe, és veszel egy diájner darabt 3 hónap múlva.

Mint divatszakértő azt találta írni a szerző, hogy „a fast fashion boltok nem meghatározzák, hogy éppen mit hordok, hanem könnyen elérhetővé teszik azt amit akarok hordani”. Ez valójában azt jelenti, hogy annyira nincs képben a média és marketing befolyásoló hatásával, hogy észre sem veszi, hogy befolyásolva van, hanem úgy gondolja, hogy ezeket a stílusokat ő valójában magától akarja hordani. Ami gyakorlatilag egyenlő azzal, hogy nem rendelkezik saját stílussal, hanem mindig azt veszi fel, ami éppen trendi, és azt gondolja magáról, hogy ezzel befolyásolja a divatot. Sajnos ki kell hogy ábrándítsalak. Ez nem más mint copy paste, egy egyszerű Kendall Jenner másolat, akinek a legnagyobb tehetsége abban rejlik, hogy gyosabban összevásárolja a legújabb ruhákat, mint a többi ember, és az egészet úgy prezentálja mint egy óriási divatszenzációt. Ami valójában nem az. Ez pontosan lefedi a „fogyasztói társadalom oszlopos tagja” fogalmat. Nem divatikon, csak rettenetesen tudatlan.

A fast fashion előnye, hogy azokat a ruhákat (nak az utánzatát)  hordhatod mint a sztárok. Ha valakinek az életben az a célja, hogy úgy nézzen ki mint valaki más, csak sajnálni tudom Nincs elég önbizalma, kreativitása, hogy egyedi legyen és kitűnjön a tömegből.

A fast fasion azért is jó, mert lecserélheted a ruhatárad minden évszakban, és mégsem mész csődbe. Valóban, ha akarod tényleg lecserélheted, mert minden olyan olcsó, de akarod-e? Akinek egy kicsi rálátása is van arra, hogy mi folyik a csillogó kirakat mögött 2x is megonndolja, hogy megvegyen-e egy ruhát, nemhogy egy egész ruhatárat. Hogyan lehetne lelkiismeretfurdalás nélkül  vásárolni, ha tudod, hogy a nem használt ruháid a szeméttelepen végzik, vagy a harmadik világ gazdaságát teszik tönkre?

És a tény, hogy az író biztonságban érzi magát attól, hogy „ha kilógó szálak vagy egy folt van a ruhán, akkor azt csak kidobom és veszek egy ugyanolyat” csak megerősíti az elképzelésemet, hogy fogalma sincs a divatipar környezetre és társadalomra gyakorolt hatásáról.

És ha mindezt lelkiismeretfurdalás nélkül végig tudja csinálni, akkor ez a lány nem egy kőkemény divatrajongó, hanem egy tudatlan, együgyű, felszínes lány, akinek inkább az új ismeretek megszerzésére kéne koncentrálnia ahelyett, hogy ilyen kínos helyzetbe hozza magát hasonló cikkekkel.

Ez a post kicsit durvább hangvételűre sikerült mint gondoltam, de sajnos nagyon határozott véleményem van azokról akik szerint a fast fashion SZÜKSÉGES és HASZNOS a világ számára. Amiket itt leírtam, nem csak erre az egy lányra vonatkozik, hanem mindenkire aki hasonlóan gondolkozik. Ezeknek az embereknek sürgősen át kell látniuk a divatvilág glamúros álarcán és szembenézni a divat Valódi Árá-val.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s