CHEAT VEGETARIANISM HAS A NAME

It turned out I’m a FLEXITARIAN. Yes, it is an existing expression. No it’s not a disease Flexitarian = semi vegetarian:  plant-based diet with the occasional inclusion of meat products.

Since I watched Cowspiracy documentary I realized how unsustainable the industrial farming is for the planet. (I learned a lot from the video so I highly recommend to watch.) I decided immediately, I have to stop eat meat.

cowsiracy

for more

When I was in Denmark and lived on a dumpster-diving diet, going vegetarian seemed to be easy: we found plenty of veggies and fruits, so leave out meat from my diet was not a problem at all.

But since I moved home, I had to start shopping like normal person: buy food for money.  In Hungary, there is no chance for freeganism. The price of fruit and vegetable is high, therefore I started to eat a lot of bread (much less expensive and way more filling), sandwiches, sometimes with cold cuts. My Mom is the best, she accepts that I do not want to eat meat, and she cooks vegetarian dishes for me. But I go out with friends a lot, to catch up with everybody while I’m home, and sometimes we end up at a burger place or something. So my diet is a mess right now, but I definitely reduced my meat consumption compared to last year.

I was looking for a world which describes my diet. I come up with cheating vegetarian, or fake vegetarian, but I was so happy to hear about flexitarian. It means I’m not alone, and there are other people who think like me.

But actually I’m not satisfied with my current diet. As I mentioned it is too messy. I need to change a few things:

  • I would like to cook for myself: When I lived alone (in Denmark) I cooked every day. Since I come home, I haven’t even touched the stove. My Mom always prepares me weekly food packages (she is the best) but I feel I’m an adult and I should take care of myself.
  • I want to reduce the occasional eating out: I started to order \ eat out very often, because I’m too lazy to cook. It’s not good for my wallet, for my bodyweight index, and for the planet either (think about the packaging waste). So it’s time to start to prepare healthy meals for myself, put it in reusable boxes and be strict in this question.
  • I would like to reduce my meet consumption even more: As I mentioned I already reduced it, but I’m not satisfied. I get seduced once a week at least, maybe even twice. This is too much. My goal is to 2 meat-dish in a month (1\ 2weeks)
  • I would like to eat more organized: skip the night snacks (or more properly all the snacks), and eat breakfast, lunch dinner at normal time.
  • Eat healthy food: salads, chia, yoghurt, fruits instead of chocolate bars and chips.

The thing is, I’m moving again, to another country, so I have no idea how my kitchen will be, but I know for sure that food is expensive there. It’s going to be a challenge to keep a vegetarian diet, but I’m up for it. I’m going to write about the progress. But until then: Do you have any tips or tricks how to keep a vegetarian diet?


Ez most már hivatalos: FLEXITÁRIÁNUS vagyok. Igen, ez egy létező kifejezés. Nem, nem egy betegség. Azt jelenti félig vegetáriánus: növényi alapú étrend betartása esetenkénti húsfogyasztás beiktatásával.

A Cowspiracy dokumentumfilm felnyitotta a szemem, hogy az ipari állattenyésztés mennyire ártalmas a környezetre. Azonnal tudtam, hogy le kell állnom a húsfogyasztással. (Amúgy a filmből rengeteg mindent lehet tanulni, úgyhogy erősen ajánlom a megtekintését!)

Amikor Dániában éltem, teljes mértékben a kukabúvárkodából szeretem az ételeket. Akkor úgy tűnt; vegetáriánusnak lenni nem is olyan nehéz dolog. Főként zöldségeket és gyümölcsöket találtunk, és mivel mindig volt bőven, ezért a hús elhagyása nem okozott problémát.

Azóta sok minden változott, hazaköltöztem, és azzal szembesültem, hogy itthon a kukabúvárkodás nem opció. Azóta úgy kell ételt szereznem, mint a normális embereknek: meg kell vennem! Pénzért! A zöldség-gyümölcs nagyon drága, ezért elkezdtem pékterméket enni (meg is látszik), szendvicseket, néha felvágottal. Anyukám amúgy a legjobb: elfogadja, hogy nem akarok húst enni, és vega ételeket készít nekem. De emellett nagyon sokat találkozom a barátaimmal, beszélgetéshez elkél egy pohár bor vagy egy kis falatozás. Az is előfordult, hogy betértünk egy burgerezőbe. Szóval a mostani étrendem nagyon zavaros, de az az egy biztos, hogy a húsfogyasztásomat jóval a tavalyi alá csökkentettem.

Sokáig kerestem azt a kifejezést, ami jól leírja ezt a fajta étrendet. Hívtam magam  csaló-vegetáriánusnak, kamuvegetáriánusnak, de nagyon örültem, amikor megtaláltam a flexitáriónus kifejezést. Ez azt jelenti, hogy nem vagyok egyedül, és más emberek is gondolkodnak úgy mint én.

De a jelenlegi étrendemmel egyáltalán nem vagyok megelégedve. Sok mindenen kell változtatnom:

  • El kell kezdenem magamnak főzni: Amikor egyedül éltem (kint Dániában), minden nap főztem magamnak. Mióta hazajöttem, anyukám minden hétre főz nekem heti muníciót (az én anyukám a legjobb), de úgy érzem, hogy elég felnőtt vagyok már, és nem lóghatok örökké a nyakán.
  • Csökkentenem kell a „kint” kajálásokat: Amikor úgy esik, hogy nincs ebédem, mindig kimegyek a kifőzdébe és inkább veszek valamit, vagy internetről rendelek, mert ahhoz túl lusta vagyok, hogy főzzek. Ez sem a pénztárcámnak, sem a testtömeg indexemnek, sem a földnek nem tesz jót (gondoljatok csak a sok elhasznált csomagolásra). Szóval itt az idő tényleg komolyan venni az étkezést, egészséges ételeket készíteni, és újrafelhasználhat ételes dobozokban hordani.
  • Még jobban csökkenteni a húsfogyasztásomat: Dániában szinte nem is ettem húst, de mióta hazajöttem van, hogy heti 1-2szer is elcsábulok. A célom, hogy havi 2 re csökkentsem a húsfogyasztásomat.
  • Rendszeresebben enni: elhagyni az éjszakai nasizásokat (meg amúgy a nasizásokat úgy általában) és rendes időben reggelizni, ebédelni, vacsorázni.
  • Egészséges ételeket enni: saláta, chia mag, joghurt a sok csoki és csipsz helyett

Az az igazság, hogy szeptemberben ismét költözöm egy másik országba, és még nem tudom, hogy milyen lesz a konyhám, hogy fogok tudni majd főzni, de azt biztos, hogy nagyon drága az étel. Remélem ott lesz lehetősé dumpster-divingolásra. Majd mindenképp beszámolok az étrend változásomról. De addig is kíváncsi vagyok a ti véleményetekre: Ti hogyan tarjátok be a vegetáriánus diétát?

Advertisements

3 thoughts on “CHEAT VEGETARIANISM HAS A NAME

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s