LoveBug vintage: pimp up your closet with the coolest vintage style

Sustainable fashion is not only about buying organic products. You can be sustainable by reusing, upcycling or recycling. I already started to discuss this topic in an earlier post: suppose that from now on everybody starts to buy organic and fair trade products (which is impossible by the way, because there is not nearly enough supply, but imagine for a moment it is possible) but keep the same pace and quantity of buying. The same amount of natural resource would be exploited and the same amount of clothes would end up in landfills. This is why I think we should first reduce (the amount) and then think about alternative ways of shopping. I love the idea of upcycling and recycling: use the already existing fabrics as long as possible, and reserve the natural resources with NOT making new fabrics.

Last time I introduced an upcycling brand and nowI’m going to take another angle on sustainability. Reuse instead of upcycle: I talked with the owner-sales manager-buyer-shop assistant of the LoveBug Vintage: Violetta Kertész.

How do you think vintage fits with the current trends?

What I love in vintage pieces is that they stand the test of time both in quality and style. 40 years ago craftsmanship was on a much higher level than today (at least it was more appreciated), and a vintage leather bag cannot be compared to a today’s fast fashion faux leather bag. And about the prices: sometimes it happens that you can find an a perfect condition, high quality leather bag at LoveBug for half the price of and H&M mass product, that cannot be used even for a year. And I think this is also a silver lining of vintage: not mass products but one off pieces that are unique and makes a strong statement. The current trend favors vintage: with fashion deliberation it is completely acceptable now to wear high fashion brands combind with second hand. Vintage style is back on the streets, and I cannot be happier.

How do you feel about fast fashion?

I know I should disapprove fast fashion, but I don’t really. I kind of understand the people shopping in fast fashion: it is the cheapest, most comfortable way of shopping and don’t require too much styling effort. I don’t say that everybody should buy only in fast fashion, but it is acceptable from time to time. On the others hand, when somebody follows the current trends so heavily that she\he looks like a mannequin from the window, I just can’t understand. These people are not creative or brave enough to disrupt the trends, only able to follow what they are “told” (by fast fashion shops). And here comes the benefit of vintage pieces: they are unique, give a strong appearance and make a statement like fast fashion never could.

Are you a conscious customer?

I used to shop much in the past for myself, but since I have LoveBug I’m a buyer so I spend a lot of time to shop for the shop and less and less time to shop for myself. And also I’m very lucky, because if I have something I don’t like that much anymore, I can bring it in, and surely someone is going to be a happy new owner. Otherwise, when I do the grocery shopping, I take my cotton bag, and the ladies on the market know that I’m the one who doesn’t need plastic bag. In some cases I take plastic bag, but then I reuse them in the shop.

In LoveBug you not only find vintage pieces but guest designers as well. At the moment Hate me, and Kamalán Kaftán are the residents. If you are in Budapest, make sure you include LoveBug in your itinerary. Not only because of the carefully selected collection, but because of the cheerful assistance and an inimitable vintage atmosphere.

This slideshow requires JavaScript.


 A fenntartható divat nem csak az organikus pamutból készült ruhákra korlátozódik. Az egyik korábbi postomban ezt a témát már elkezdtem körbejárni. Tegyük fel, hogy mostantól mindenki csak organikus alapanyagokból készült, fair-trade ruhákat vásárol (ami amúgy lehetetlen lenne, mert nincs elég alapanyag, de egy pillanat erejéig tegyük fel, hogy lehetséges lenne) de ugyanilyen ütemben vásárolnánk és szabadulnánk meg a ruháinktól. Organikus ide vagy oda, ugyanúgy nagymértékű természet kizsákmányolás folyna. Ezért is vagyok nagy híve az újrahasznosításnak (recycle) és az újrafelhasználásnak (upcycle): amit egyszer már elvettünk a Földtől, használjuk, addig ameddig csak lehet, hogy időközben ne kelljen újabb erőforrásokat felhasználni.

A KÚLHUNGING rovatban legutóbb bemutattam nektek egy upcycle márkát, ezen a héten egy kicsit más szemszögből közelítem meg a fenntarthatóságot. Upcycle helyett reuse: a Lovebug Vintage tulajdonosával-buyerével-salse managerével, Kertész Violettával beszélgettem.

Szerinted hogyan illeszkedik a vintage a mai trendekhez?

Szerintem az a szép a vintage darabokban, hogy mind stílusban mind minőségben olyan időtállóak, hogy azt a mai fiatalok is szívesen viselik. 40 évvel ezelőtt egy bőr táskát úgy gyártottak le, hogy az a mai napig hibátlanul működik. Össze sem lehet hasonlítani egy mai fast fashion shopban kapható műbőr táskával, ami egy évet bír ki. Nem beszélve az árakról. Sokszor van az, hogy nálam olcsóbban lehet kapni egy kiváló állapotú darabot, mint a H&M-ben egy tucat terméket. És úgy gondolom, hogy ez a vintage-nek a szépsége. Hogy nem tud tucat lenni, mert csak 1-1 darab van mindenből. A jelenlegi trendek pedig kifejezetten kedveznek a vintage stílusnak. Mostanában teljesen elfogadott egy márkás cipőt egy second-hand mom-jeanssel felvenni. Így szépen lassan a vintage darabok is visszaszivárogtak a street-style-ba.

Mit gondolsz a fast fashion-ről:

Tudom, hogy el kéne ítélnem, de őszintén megmondom, hogy nincs vele bajom. Én is vásárolok fast fashionben (bár azért próbálok a minimálisra szorítkozni) és meg tudom érteni az embereket: olcsó, kényelmes, nem kell gondolkozni. Nem azt mondom, mindenki csak fast fashion boltban vásároljon, de ha éppen úgy hozza a helyzet, akkor nem probléma. Viszont az, hogyha valaki úgy próbál meg stílusos lenni, hogy megveszi az összes cuccot, ami szembe jön vele a H&M-ben, és úgy néz ki, mint a kirakatbeli próbababák, azt nem tudom megérteni. Szerintem pont ezek az emberek azok, akik stílusosak akarnak lenni, de annyira nem kretívak vagy merészek, hogy egy kicsit is elrugaszkodjanak a legtrendibb vonulatoktól. És itt jön be a vintage ruhák különlegessége: hogy egyediek, egy olyan aurát tudnak teremteni, amire a fast fashion sosem lesz képes.

Te tudatos vásárlónak tartod magad?

Régebben nagyon sokat vásároltam magamnak, de amióta megvan az üzlet azóta a vásárlási lázamat a beszerzésben élem ki. Azóta sokkal kevesebbet vásárolok magamnak. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogyha veszek magamnak valamit, és mégsem tetszik, akkor behozom az üzletbe, és valaki biztosan nagyon fog neki örülni. Amúgy amikor bevásárolni megyek, viszem magammal a szövettáskámat, és a boltos nénik már előre tuják, hogy én vagyok az, aki nem kér zacskót. De ha esetleg mégis úgy esik, hogy kell a zacskó, általában később itt a boltban felhasználom.

A Lovebug Vintage showroomjában amúgy nem csak vintage ruhákat találhattok. Szoktak vendégtervezők is megjelenni. Jelenleg a Hate me cuccokat és Kamala Kaftán is találhattok a boltban. Mindenképp érdemes benézni. De ha nem is a ruhák miatt, de a kifogástalan kiszolgálás és a felülmúlhatatlan vintage hangulat miatt! Ráadásul most pénteken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s