What fashion week means to me?

You might have noticed that it’s fashion week (month) and I’m not writing about it at all. So what kind of fashion blog is this, you wonder? Sustainable kind. My goal with this blog is to call attention to the pointlessly high speed of fashion and continuously changing trends. Fashion week is one of the tools used to create desire and force people to consume more. This is exactly what I want to fight against. I believe in the power of personal style, self-expression but I totally despise following trends  and excessed fashion consumption.

I recently read an article about a girl, who dressed as an idiot, on purpose, for the London fashion week to see if there is any positive reaction to her outfits. And there was! Her goal was to get a glimpse into a fashion blogger’s glamorous life, but I took another aspect. I started to think, if someone wearing the “dumbest outfits” and get pictured several times by paparazzi, does it make her fashionable? Probably yes, because these paparazzi going to share her pics on the internet. And people think what they see on blogs and in magazines are fashionable. Does this mean that people are so simple that they accept what they are told (by the media)? Paparazzi believe everybody is fashionable on a fashion show. And when they see a girl dressed in a pink and blue striped blanket, “hideous” never comes to their mind. They automatically believe that what they see is “fashion forward” and “awesome new fashion direction”. And I feel it is the same with the runway. We perceive something ‘cool’ because we see it on the catwalk. Not because it is actually cool.

But have you ever thought that designers are just messing with you? Nobody can think these outfits seriously.

nevetseges

And the men’s wear is even worse. It means all men should look like an idiot?

nevetseges-1

So I feel this is time to start to be critical about what we see, and what we are told. Fashion shows tell us to buy more, because if you don’t, you are out. Be rational and think. Do not accept what you are told. Have your opinion!


Talán ti is észrevettétek, hogy a divathetek már javában zajlanak, és én egyszer sem írtam róluk. Milyen divat blog ez akkor kérem szépen, kérdezetitek. Hát fenntartható, olyan. A blogom célja hogy felhívjam a figyelmet a divattrendek feleslegesen gyors változására és az ebből eredő túlfogyasztásra. A divat hét a divatipar egyik eszköze, ami vágyak felszítására fókuszál majd újabb értelmetlen fogyasztásra ösztönöz. És én pontosan ez ellen szeretnék harcolni, és megmutatni, hogy a divathét nem más, mint egy jól beolajozott csapágy a fogyasztói társadalom motorjában. Én hiszek a stílusban, hiszek az önkifejezésben, de a trendek ész nélküli követését elvetem. És a divathét nem szól másról, mint ezeknek a trendeknek a megteremtéséről.

Nemrég olvastam egy cikket egy lányról, aki azt a kihívást állította maga elé, hogy a legidiótább szerelésekben megy el a Londoni divathétre, és bekerül egy divat blog streetstyle rovatába. A pozitív reakciókból nem volt hiány, rengeteg paparazzi lefényképezte, és megdicsérték az innovatív irányzatot. Erről nekem pedig az jutott eszembe, hogy vajon az emberek tényleg ennyire egyszerű lények, hogy elfogadják azt, amit mondanak nekik? Mert a paparazzik azt feltételezik, hogy aki elmegy a divat hétre, az csak jól öltözött és divatos lehet. Ezért amikor meglátnak valakit egy kék rózsaszín szőrös takaróba burkolva, eszükbe sem jut, hogy ez csak egy vicc. Egyből azt gondolják, hogy ez a jövő trendje, nagyon egyedi stílus. És véleményem szerint az emberek ugyan így vannak a divatbemutatókkal. Azért érzékelik annyira menőnek a cuccokat, mert a kifutón látták őket, és ami a kifutón van, az csak divatos lehet. De belegondoltál már, hogy a divattervezők csak megviccelnek? Ki gondolja komolyan, hogy ezeket a ruhákat valaki utcára fogja hordani?nevetseges

És a férfi kollekciók még borzalmasabbak. Tényleg azt várjuk el a férfiaktól, hogy mindenképp csináljanak idiótát magukból?

nevetseges-1

Tehát az én konklúzióm a divathétről, hogy annak ellenére, hogy úgy van beállítva, hogy minden mennyire szuper, és egyedi, és neked-is-meg-kell-venned-mert ha-nem akkor-senki-vagy, próbáljunk meg kritikusan gondolkodni, és azt is meglátni, amit a media nem ad a szánkba. Nézzünk mindent kritikus szemmel: ez csak egy újabb múló hóbort, amivel még több mindent lehet eladni, vagy tényleg van érték mögötte. Legyen saját véleményed, és ne hagyd, hogy a média mondja meg, hogy mit gondolj!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s