Why is it important to declutter our closet?

I spent the holidays at home. In the apartment where I left all my stuff that couldn’t fit in my luggage when I left the country. As an aspiring minimalist, I was just shocked how much excess stuff, unworn clothes and useless knickknack I have. It was overwhelming. I started decluttering by giving away most of my clothes. My nieces come over and took what they liked, and the rest I donated. At least 4 bags, and still not over. I’m ashamed by the past me. How could I hoard all that stuff?

img_20170118_103635

This is what we donatet, plus the stuff I gave to my nieces (approximately 3 bags)

Based on this experience I decided to the collect the reasons why is it important to declutter and downsize your closer (permanently).

1. You decrease your environmental impact. Since the Rana Plaza the environmental \ social impact of fashion is a more frequent topic in the mainstream media. So if you follow the news, you might be aware of the environmental pollution, exploitation, overproduction of the fashion industry. Buying less clothes means you create less waste, use up less resources

2. You can free yourself from the burden of material possessions. When you have less stuff you experience a certain feeling of lightness, and start to understand that being rich doesn’t mean a closet full of designer stuff.

3. If this is your first step toward a more intentional lifestyle, then starting to get rid of the clothes is the best. Mostly we don’t have emotional connection to our clothes, they are coming and going, so clothing is a fairly easy to dispose. Most probably you have way more stuff in your closet than you use, so you can start by removing the ones that haven’t been used for months. Then going on, and keeping only the items you really like is going to be easy-peasy

4. You can focus on your personal style rather than keeping up with the trends. The point of the small closet is that you are more conscious about your purchases, and don’t buy stuff just because they are discounted or in fashion. You are looking for high quality items that expresses your personality.

5. And last but not least it is better for your wallet. Buying less clothes = more money for other fun stuff (e.g. travelling)

BUT all these reasons worth nothing if you don’t feel the inner need to do it. I just read the book by Edward L. Deci: Why We Do What We Do and it explains clearly that if our actions are only a reaction to an external factor (for example your boyfriend says you should wear less clothes, or you want to fit in a new group by minimizing your stuff) then it is not going to be long lasting, or you are going to suffer. So it is essential that you decide to go for a declutter because it makes you feel better.

Just like how it happened to me. All the experiences I had in the past year slowly-slowly led me to the realization that there is only one person who I need to satisfy, and that is ME. And if I don’t feel to wear ruffled pants just because they are trendy, that is okay. Because I feel good about not being fashionable. For me, being minimalistic is an intrinsic need, I don’t want to impress anybody, I just realized that living with less stuff is much easier and I feel better. Not buying clothes also makes me feel good. So this is what I’m gonna do. Not because someone expect me to do, but because I want to do it.

I would be happy to hear about your motivation. Leave a comment!


Miért van szükség a gardróbunk kiszanálására?

A karácsonyi ünnepeket otthon töltöttem Magyarországon. Abban a lakásban, ahol azokat a cuccaimat hagytam, amik már nem fértek be a bőröndömbe a kiköltözéskor. Teljesen sokkos állapotba kerültem, mert muszáj volt felismernem, hogy mennyi hordatlan ruhám, használhatatlan kacatom és felesleges holmim van. Az újonnan megismert és alkalmazott minimalista szemléletet követve, egyből el is kezdtem a nagytakarítást. A ruháim nagyobbik részét elajándékoztam, de még így is rengeteg maradt. Annyira szégyellem magam a múltbéli vásárlásaim miatt. Hogy voltam képest ennyi időt és pénzt pazarolni vásárlásra?img_20170118_103635

Ezt mind eladományoztuk, plusz még a 3 zsáknyi ruha, amit az unokatesóim elvittek.

Ezen tapasztalat alapján összegyűjtöttem nektek 5 indokot, hogy miért érdemes kiszanálni a gardróbotokat, és egy koncentráltabb gardróbot összeállítani.

1. Csökkented a környezetre nehezedő káros hatásokat. A Rana Plaza összeomlása óta nagy médiafigyelem koncentrálódik a divatiparra, de főleg a gyártási folyamatokra. Tehát ha követed a híreket valószínűleg te is tisztában vagy a környezetszennyezéssel, kizsákmányolással, túltermeléssel, ami a divatipar tevékenységéhez fűződik. Nyilvánvalóan minél kevesebb ruhát vásárolsz, annál kevesebb nyersanyagot használsz és szemetet termelsz.

2. Felszabadulsz az materiális tulajdonaid súlyától. Amint elkezdesz megszabadulni a felesleges cuccaidtól, egyfajta felszabadultságot fogsz érezni. Nem olyan rendetlen és káoszos a szekrényed, nem érzed túlzsúfoltnak a teret, ezáltal harmonikusabb a lelki állapotod is.

3. Ha ez az első lépésed egy tudatosabb életstílus felé, megszabadulni a ruháktól a legjobb döntés. Hiszen a ruháinkkal nincs erős érzelmi kapcsolatunk, már megszoktuk, hogy jönnek mennek, így könnyű tőluk megválni. Biztos vagyok benne, hogy a te szekrényedben is sok olyan darab van, amit már jó ideje nem használtál. Ha azokat mind elajándékozod, máris túl vagy az első lépésen. Aztán úgy belejössz, hogy a végére már csak azok a ruhák maradnak meg, amiket igazán szeretsz. Menni fog, mint a karikacsapás.

4. Végre nagyobb hangsúlyt tudsz fektetni a személyes stílusodra, ahelyett, hogy csak meggondolatlanul követnéd a trendeket. Hiszen egy kisebb gardrób esetén jobban átgondolod mit veszel meg, és nem sétálsz bele a „leárazás” vagy az „éppen trendy” darabok csapdájába.

5. És végül természetesen egy kisebb, jobban átgondolt ruhakollekció a pénztárcádat is kíméli. A vásárlásokon megspórolt pénzből egy csomó más izgalmas elfoglaltságra fog telni (mint például utazásra)

Az itt felsorolt indokok nagyon helytállóak, ám de mit sem érnek, hogyha nem érzel egyfajta belső motivációt a gardróbod rendbe tételére. Nemrég olvastam egy könyvet Edward L. Deci-től a motivációpszichológiájáról (sajnos magyar nyelven nem jelent meg a könyv) amelyben érthetően elmagyarázza, hogy amennyiben a csak egy külső hatásra reagálva cselekszünk (tehát például ha a barátod arra kér, hogy viselj kevesebb ruhát, vagy be akarsz illeszkedni egy új csoportba és úgy érzed ehhez minimalizálnod kell a ruháid számát) az sosem lesz hosszú életű, vagy nagyon sok szenvedéssel jár. Ezért nagyon fontos, hogy jó érzéssel kezdj neki a szanálásnak. Nem azért mert valaki azt mondta, hanem azért mert téged jó érzéssel tölt el.

Pont úgy, ahogy velem is történt. Az elmúlt év eseményei szépen lassan ráébresztettek, hogy egyetlen ember van, akinek meg kell felelnem, és az én vagyok. És ha én nem érzem úgy, hogy a legtrendibb költeményekben kell pompáznom, akkor így fogok tenni. Elfogadtam, hogy engem nem érdekel, ha „számkivetettnek” tekintenek, mert nem követem a divatot. Nekem van egy egyéni stílusom és minden vásárlásnál arra törekszem, hogy nekem jó legyen, és nem az érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam. Amióta elengedtem ezt az egész megfelelési kényszer dolgot, sokkal könnyebb minden. Tehát nekem a minimalista gardrób nem egy külső kényszer, nem akarok én senkit lenyűgözni, egyszerűen csak rájöttem, hogy nekem sokkal kényelmesebb egy kisebb ruhatárból öltözködni.

Ha nektek is van belső motivációtok, mindenképp írjátok meg kommentbe, mert nagyon kíváncsi vagyok!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s