Inspiration

In the previous post I made a list about the reasons why it is important to downsize your wardrobe. If you are got motivated, but confused how to start it, read on. I collected some hallanges\projects that can help you kick off the journey.

MARIE KONDO. In her book, The Life-Changing Magic of Tidying Up, Marie Kondo explores the best way to have a balanced, organized living space.  Her approach to “balanced” is a bit different than what we have in the Western world. In her opinion all things have energy, and if the socks are stored balled up, they give a negative energy to the room. I don’t believe in this kind of magic, but a lot of people do, so it’s really up to you to decide. More importantly she also says that in order to be able to organize your stuff, first you have to declutter. You have to keep only the things that “sparks joy”. You have to touch every item and feel if it brings you joy or not. It is a unique approach for decluttering, but definitely worth to read the book to know more about her technique. The reason why I mentioned her, is that even though she is focused on organizing things, she says that the first step toward an organized room is getting rid of your excess stuff. And starting with your clothes is the easiest thing.

Képtalálat a következőre: „konmari socks”

LUCIE SIEGEL. She is a journalist who writes about ethical living and challanges the fashion industry. She come up with the 30 wear challenge: only buy an item if you know that you are going to wear it at least for 30 times.

PROJECT 333 by Courtney Carver. The point is that you can use 33 clothing items (shoes and accessories included) for 3 months. The good thing is that you do not have to throw away the other clothes you own. You just have to put them in a box, and if you wish to go back to your original wardrobe after the 3 months you can do that. But I bet you’ll realize how easy it is to live with a smaller closet.

picture source

If you feel that 3 month is too much you can start with the 10×10 CHALLENGE. Similar to the previous one you have to wear 10 items for 10 days. It sounds doable right?

kepkivagas

source

CAPSULE WARDROBE. by Unfancy The idea is similar like in the Project 333 that you have minimal amount of clothing, and you mix and match them to create new styles. And as here there is no time limit, you can buy new clothes from time to time, but be careful if you invite in a new item to get rid of one that doesn’t fit any more. Or in other cases you can work with seasonal capsule wardrobes. It really depends on what is your goal with this. There are different approaches toward how to build a capsule wardrobe. One is by Anuschka Rees: The Curated Closet. I haven’t read the book yet, but I’m sure she has some useful advice.

And after you have experimented with these techniques and feel strong enough you can go on a SHOPPING FAST. If you are a shopaholic, you can ease in with a 1 month challenge, but for the heroes 1 year is not uncommon.

I hope these methods inspired you, and you can find something to start with. If you know about other challenges I would be happy to hear about those.


Az előző postban összegyűjtöttem nektek 5 fantasztikus indokot, hogy miért érdemes az óriás gardróbotokat egy kisebb, összeszedettebb ruhagyűjteményre cserélni. Ha megtetszett az ötlet, de nem tudjátok, hogyan kezdjetek hozzá, ez a post nektek szól! Íme 7 technika, ami segít az elindulásban.

MARIE KONDO Rend a lelke mindennek című könyvében leírja a KonMarie technikát. Az ő megközelítése, hogy egy kiegyensúlyozott, jó energiákkal rendelkező életteret alakítsunk ki. Személy szerint én nem mindennel értek egyet. Például nem hiszem, hogy a gombócban tárolt zoknik rossz energiákat generálnának a szobában. Természetesen nagyon sokat megesküsznek az KonMarie módszerre, ezért ez csak rajtad áll, hogy mennyire tudod használni. De ami ennél is fontosabb, hogy Marie Kondo is azt mondja, hogy mielőtt rendet tudnál rakni a szobában, le kell csökkentened a tárgyak számát, és csak azokat megtartani, amik örömet okoznak. A könyvben leírja, hogy a módszer lényege hogy az összes tárgyadat a kezedbe veszed, és megkérdezed magadtól “Örömet okoz ez nekem?” Persze ennél részletesebben kifejti, hogy pontosan hogyan kell ezt csinálni, és mi jön a válogatás után, ezért érdemes elolvasni a könyvet. Valójában azért említettem meg ezt a módszert, mert annak ellenére, hogy a fő célja egy rendezett, harmonikus környezet kialakítása, az első lépésnek mégis a felesleges dolgoktól valómegszabadulást tekinti. És a módszer szerint is, a gardróbban kezdeni a szanálást a legegyszerűbb.

LUCIE SIEGEL, brit környezettudatos újságíró, aki szerint csak akkor szabad megvenni egy ruhadarabot, ha azt legalább 30x fel fogod venni.

A 333 PROJECT, ami azt mondja, hogy 3 hónapig összesen 33 ruhadarabot hordhatsz. (cipőket és ékszereket is beleértve). A különböző ruhadarabok arányát úgy variálod, ahogy neked tetszik, a lényeg az, hogy a 3 hónap alatt minél több kombinációt próbálj ki. Ez egy nagyon jó technika arra, hogy felismerd: nem kell sok ruha ahhoz, hogy stílusos legyél. Az előnye az, hogy a gardróbod többi részét bezárod egy dobozba, és ha 3 hónap után, hat mégis úgy érzed, hogy szükséged van a többi ruhádra, akkor előveheted őket. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez nem fog megtörténni.

Ha esetleg úgy érzed, hogy a 3 hónap nagyon sok idő, kezdd a 10×10 kihívással. Ahogy a név is sugallja, itt 10 napon keresztül 10 ruhadarabot hordhatsz. Egész reálisnak hangzik nem? Magyarországon éppen a HolyDuck bloggere Mengyán Eszter mutatja meg nektek hogy ez lehetséges. És tőle olvashattok a 30wear kihívásról is.

KAPSZULA GARDRÓB elmélete nagyon hasonló a 333 projekt elveihez. A lényeg az, hogy nagyon kevés ruhadarabot használsz (sokan a 37-re esküsznek), de mivel itt nincs időlimit, ezért megengedett egy-egy darabot kicserélni. Csak arra ügyelj, hogyha valami újat veszel, egy régitől szabadulj meg. Ne ess abba a hiába, hogy elkezded növelni a gardróbod méretét, és egyszer csak azt veszed észre, hogy már nem férsz el a szekrényben. Ez nagyon nagy önuralmat és elkötelezettséget igényel, de egyben rendkívül felszabadító érzés is.

Miután már megedzetted magad az eddig felsorolt módszerekkel, és elég elszánt vagy, a következő lépés a shopping stop. Ami annyit tesz, hogy nem vásárolsz magadnak ruhát. Az időintervallumot te határozod meg, kezdhetsz 1 hónappal, de az igazán elszántaknál az egy év sem ritka.

Remélem hogy az itt felsorolt módszereket inspirálónak találjátok, és így egyszerűbb lesz a változás.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s