I don’t have money and I couldn’t be happier

Képtalálat a következőre: „money cat”

Recently I’ve been listening to The Minimalists’ podcasts. It is very inspiring, but sometimes I’m shocked by the American consumerist culture. In the podcast: Money, Josh tells that when he had a huge salary, he used 14 (YES 14!!!!) credit cards at the same time, and spent way more money than he earned. Maybe it is a cultural difference between Europe and the US, or maybe it is just my upbringing but for me it is an unimaginable situation.

I’m very lucky because my Mom is a reasonable women. In every field of life including finances. When they got married with my father, they bought the apartment with a 20 year loan or so, but other than that we never had debt. She never wanted more than she could afford, and lucky for us (me and my brother) we learned well how to handle money.

I can’t even imagine what Americans buy for that huge amount of money. And how they do not feel that wiht spending more than you can pay back they are loosing the freedom. They rather go in debt to buy a new car, than keep using the 3 year old model. I’m from a completely different culture, so literally my brain is not able to process how could this happen.

Of course there are some bad examples in Hungary as well. There are several TV ads that encourages people to get a short run loan (obviously they have to pay back double amount, but if someone is naïve enough to take this loan, most probably they don’t calculate it beforehand) to be able to buy a bigger TV or a new ski equipment. I’m not kidding. These ads are in the TV pushing people to get in debt to be able to buy a new shiny object. But the most bothering part is that people really do it. This clearly shows that the mindset is broken.

I believe that sustainability is important. Using eco-friendly materials, and non-toxic chemicals are important. Fight against exploitation is important. But as long as the majority of the population think that they need to go in debt to buy something unnecessarily new, we are screwed. First we have to change our attitude toward money, material possessions, consumption and desires.

I feel lucky to experience the lack of money. I didn’t choose to give up excessive consumption like The Minimalists, but I was kind of forced to. As a student abroad, my budget is very limited, so I don’t have money for stuff like pots, picture frames, nice blankets, pillows or trendy clothes. And this is the best that could have happened to me, because I realized how much I don’t need those things. I’m really lucky not having money to spend on unnecessary stuff .

Képtalálat a következőre: „money gif”


Mostanában sokat hallgatom a The Minimalists podcastjait. Nagyon inspirálónak tartom, amit csinálnak, de néha teljesen ledöbbenek az amerikai fogyasztói kultúra méretein. A Money című podcastban Josh elmondja, hogy amikor egy nagyvállalat vezetői pozícióban dolgozott, és 6 jegyű fizetést kapott évente (100.000$ = 28.000.000 HUF, de azt hiszem ő), akkor is 14 (IGEN, JÓLOLVASTAD 14!!!!) hitelkártyát használt. Lehet, hogy ez az Európa és az USA közötti kulturális különbség miatt, lehet, hogy csak az én neveltetésem miatt, de egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ez hogyan lehetséges.

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert anyukám felelősségteljesen gondolkozik az élet minden területéről, ezáltal a pénzügyekről is. Mikor apukámmal összeházasodtak, a laskát 20 éves hitelre vették meg, de ezen kívül soha nem volt adósságunk. Anyukám soha nem akart többet, mint amennyit meg tudott engedni. Fontosabb volt neki a “szabadsága” mint hogy adósság miatt kiszámíthatatlan helyzetbe kerüljünk. Szerencsére így mind a ketten (a tesóm is és én is) jó példát láttunk a pénz helyes beosztására, így ma már mi is felelősséggel tudjuk kezelni.

El sem tudom képzelni, hogy az amerikaiak mi mindent tudnak vásárolni annyi pénzért. És hogyan nem értik meg, hogy azzal hogy több pénzt költenek, mint amijük van maguk alatt vágják a fát. Inkább eladósodnak, hogy megvehessék az új autójukat, ahelyett, hogy a már meglévő 3 éves modelljüket vezetnék. Én egy teljesen más kultúrában nevelkedtem, ezért szó szerit az agyam képtelen feldolgozni, hogy ez megtörténhet.

Természetesen azért Magyarországon is van ellenpélda. Például a rövid futamú gyors hitel reklámok a TV-ben, amik arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek fel hitelt, csak hogy meg tudják venni az új nagy képernyős TV-t, vagy a sífelszerelést. Nem vicc. Biztos ti is találkoztatok már ezekkel a reklámokkal. Azt természetesen nem hirdetik, hogy valószínűleg a dupláját kell majd visszafizetned, mint amennyit felvettél. De mégis az egészben a legszörnyűbb, hogy az emberek elmennek és felveszik a hitelt. Csak hogy megvegyék az új telefont karácsonyra. Ez tisztán mutatja, hogy hatalmas probléma van a gondolkodásmóddal.

Igen, egyet értek azzal, hogy a fenntarthatóság fontos. A környezetbarát anyagok használata és a nem mérgező vegyszerek használata fontos. Harcolni a kizsákmányolás ellen fontos. De amíg az emberek gondolkodásmódja nem változik, és inkább felvesznek hitelt, csak hogy meglegyen az új kütyüjük, addig ez veszett fejsze nyele. Mindenekelőtt a pénzhez, materiális tulajdonokhoz, fogyasztáshoz és a vágyak kielégítéséhez való hozzáállásunkon kéne változtatni.

Szerencsésnek tartom magam, hogy megtapasztaltam milyen szűkös pénzkeretből gazdálkodni. Nem magamtól hagytam fel a felesleges holmik vásárlásával, mint a The Minimalists, hanem rá voltam kényszerítve. Külföldön tanuló diákként okosan kell bánni a pénzzel, ezért nem veszek magamnak virágtartókat, képkereteket, mintás takarókat vagy párnákat. Szerintem ez a legjobb dolog, ami történhetett velem, mert így rájöttem, hogy mennyire nem is hiányoznak ezek a felesleges kacatok. Ki tudja, ha soha nem vagyok “rákényszerítve” hogy csökkentsem a fogyasztásom, még ma is üres tekintettel szlalomoznék végig a H&M-ben keresve a “legjobb ajánlatokat”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s