Honesty: essential part of a balanced life

In this post I would like to talk about the importance of honesty in living a balanced life. I’ve always been an honest person, but I had to learn the hard way that more often than not people are not like me. They tend to bend the reality or even completely ignore it to make up things just to look better. But actually this is more harmful than helpful on the long run. Why? I would like to address two things:

The first one is the external implications of not being honest. So the question is why do people lie? In my experience it is mostly about self-defense. People do not want to admit their mistakes because there are consequences that they have to deal with. People make up stories to look better, because they feel that their real life is boring. (Or not as entertaining as they want it to be). They don’ want their ego to be hurt, so they rather come up with fictional stories.

In my opinion this is the saddest thing that could happen. Those people who come up with fake stories or fake skills in their CV think, that they are not good enough. They feel that they need to lie to gain attention, appreciation and in some case a position. They are so uncomfortable with their realities that they need to create an alternative one. But most of the times these people get caught, and the consequences can be major. Loss of trust of friends and colleagues, disrespect, distance.

The internal implication of lying is more about how people feel about themselves.  People who lie to others also lie to themselves. They don’t want to face their imperfections. They try to avoid any kind of responsibility if it is about failure. Blaming external factors to explain their miserable life situations is much easier than admit mistakes. It is much easier to blame the company for the tight money. But what if you ask: What do I spend my money on? And it might turn out that your out of control shopping habit is the reason why you don’t have money, and not your average salary. Blaming others is not actually lying, but more like an easy solution. Being hones is not easy. Looking at yourself and say: “this was my mistake” is one of the hardest thing. But by doing this you learn about your weaknesses and then you can improve them. Admitting that you are not perfect is being honest with yourself.

Life shouldn’t always be easy, where is the challenge then? By learning how to be honest with yourself and with others, you can live an authentic life. Being yourself all the time, not having to fake the mood, the money, the status, is extremely liberating. Of course it is a long way to get there, but stop lying, making up stories, and fake-smile on Instagram are steps you can take today.

Honesty


.Ebben a postban arról fogok írni, hogy az őszinteségnek milyen fontos szerepe van a kiegyensúlyozott életmódban. Én mindig is őszinte ember voltam, de a saját káromon kellett megtanulnom, hogy az emberek többsége nem hozzám hasonlóan gondolkodik. Sokan úgy tüntetik fel magukat jó színben, hogy elferdítik a valóságot, vagy teljesen ignorálják azt, és egy alternatív történetet mesélnek el. Azt viszont nem veszik észre, hogy egy hosszú távon ártalmasabb, mint amennyire rövid távon hasznos. Hogy miért? Két dologra szeretnék kitérni.

Az első az a hazugság külső lecsapódása. A kérdés az, hogy miért hazudnak az emberek? Tapasztalatom szerint a legtöbbször önvédelemből. Hazudnak, hogy elfedjék a vétett hibát, mert nem akarnak megbírkózni a következményekkel. Kitalált történeteke mesélnek, mert úgy érzik, hogy a saját életük nem elég izgalmas. Nem akarnak sebet ejteni a saját egójukn, ezért inkább a realitástól elrugaszkodva, egy fikcionális képet festenek le.

Én ezt nagyon szomorú dolognak tartom. Ezek az emberek kamu sztorikat találnak ki, kamu CV-ket ínak, csak mert úgy érzik, hogy ők önmagukban nem elegek. Úgy érzik szükség van ezekre a hazugságokra, hogy figyelmet, megbecsülést, vagy egyes estekben egy pozíciót megkapjanak. Annyira kényelmetlenül érzik magukat a valóságban, hogy inkább egy alternatívába menekülnek. Általában, ezek a hazugságok mindig kiderülnek, és súlyos következményekkel járhatnak. A barátok, kollégák bizalmának levesztése, a tisztelet elvesztése, eltávolodás.

A hazugság belső lecsapódása inkább arra vonatkozik, hogy az emberek hogyan éreznek magukkal kapcsolatban. Azok, akik másnak hazudnak, maguknak hazudnak a legnagyobbat. Egyszerűen nem képesek szembenézni a hibáikkal. Mindent megtesznek, hogy elkerüljék a felelősségvállalást. Másokat hibáztatni a felmerülő problémák miatt mindig sokkal egyszerűbb mint beismerni a félrelépést. Sokkal könnyebb azt mondani, hogy a munkáltató nem fizet eleget, minthogy körülnézzünk a saját házunk táját, és megkérdezzük: “Valójában mire is költöm én el a pénzemet?” Ha ezt megtennénk, lehet, hogy kiderülne, hogy a kontrollálatlan ruhavásárlás az oka a pénz szűkének, és nem a fizetés méretével van a probléma. Másokra fogni a hibákat nem éppen hazugság, hanem inkább a valóság ignorálása. Őszintének lenni magunkkal szemben, és azt mondani “Ez az én hibám” soha nem könnyű. De megtenni, és felvállalni ezeket a ballépéseket, azt jelenti, hogy tisztábban látjuk a képet magunkról, és képesek vagyunk változtatni azokon a dolgokon amikkel nem vagyunk elégedettek.

Az élet nem mindig könnyű, és ez így van jól. Hol lenne a kihívás, ha mindig minden simán menne? Őszintének lenni magunkkal és másokkal szemben nem könnyű, de óriási szabadságot biztosít. Nem kell megjátszani a jó hangulatot, a pénzt, a státuszt. Az ember minden helyzetben önmaga lehet, és nem azon kell gondolkozni, hogy éppen kinek kell megfelelni. Persze az önmagunk teljes elfogadásáig hosszú út vezet, de abbahagyni a hazudozást, a kamu sztorik mesélését, és a kamu-Instagram mosolygást olyan lépések, amit akár ma is meg lehet tenni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s