Stand out! Don’t follow trends

Those of you who read my blog it is not news, but for the new ones: I despise trends and I don’t follow them. I’m more focused on my inner values and express those with my personal style. Let’s take a closer look on what is my problem with trends.

A more „scientific” name for trend is PERCIEVED OBSOLESENCE. The goal of every business is to increase profit year by year. In their liner business model the only possible way to do that is to sell more products. But how they could sell products when we (the consumers) already have everything? They realized that people shop for 2 reasons:

 • If the original is broken
 • If consumers feel that the old object is not fashionable, doesn’t serves as status symbol any more.

Therefore companies come up with PLANNED OBSOLESENCE, which means artificially limited useful life. Basically companies make sure that your gadget goes wrong after a certain period to shorten the time between repeat purchases. On the other hand, in case of PERCIEVED OBSOLESENCE the product has no functional problem, but because of media pressure it seems out of style, unfashionable, old and outdated. Our perception about certain products are influenced by advertising, social media, bloggers, reality shows. So basically customers consider things chic that are portrayed as stylish and “in” in the media.

Best example is fashion. Most probably the lace up ballerina flat from last year is in perfect condition, but in Vogue, people see all the hip models wearing furry slippers or Puma Fenty. So they start thinking that ballerina flat is lame, and slippers are hot. They buy new shoes and wear them for a season, until they see velvet heels in the magazine. In case of fast fashion this process is even faster. New styles are not tied to seasons anymore because there are 52 new collection a year. New trends are coming weekly, so if people want to stay in style, they have to go shopping every week, or at least monthly. It is an endless process, which encourages continuous overconsumption.

shoes

Let’s see what are the consequences:

 • People spend a big portion of their salary on clothes, that they are not comfortable wearing after 3 months.
 • The accumulated stuff covers the whole apartment, and creates a tense, crowded feeling at home.
 • People spend more hours on hunting for the new trends than they spend with their friends and family.
 • People are so focused on being like somebody else, or to live up to the expectations, that they lose their personal values, priorities, style.
 • The environmental impact is enormous and contribution to exploitation of workers in poor countries is considerable.

Twice a year (in January and in September) there is a huge fuss around fashion, and every important or wannabe important fashion personality analyzes the runway shows and street style to declare: THIS IS IN FASHION RIGHT NOW. Then they want so show off how up-to-date they are with the new trends: bloggers write “must buy list for the season”, and editors give out tips how to wear the new styles, and which designers are the hottest.

Of course this trend effect doesn’t work only in fashion, but also in electronics (there is a new IPhone every year) home decoration, weddings, color (Panton announces the color of the year), cars and in many other areas of life.

The bottom line is: trends are created by companies, who want to sell more. They persuade us that our old stuff is not cool enough, and we have to buy new thigs to be accepted by the society.  Following trend is accepting what the money hungry companies want us to do. Media tells us: don’t buy ballerinas any more, buy slippers! And most of the people do, because they never learned what their own style is, or because they are so concerned about what others think of them or because they want to look like everyone else.
BUT I BELIEVE WE ARE BETTER THAN THIS!

What we can do to leave the crazy trademill of consumerism?

ASK WHY: Next time when you are about to decide if you should buy that cute dress or not, ask the question: Why do I need this? If you can answer other than “because it goes so well with that cute heels I bought last week” or “because I have the money for it, why not” or “because I have to treat myself after this stressful week” then you can take it. Otherwise put it back. At the first time it is going to be very hard, but if you buy 1 less item next time, you can be proud. Make it 2 after that!

FOCUS ON YOUR PERSONAL STYLE: Try to align your closet with your personality, or your values. I mostly have black clothes, not because I’m a depressive person, but because it is easy to combine, I can wash everything together, and black is never out of style. So it perfectly matches with my values: timeless design (so I can wear it as long as it falls apart), comfortability, time saving.

minimal style

DON’T BUY NEW: It doesn’t mean that you can never buy clothes any more, but use alternative sources: thrift, swap, DIY. Or if you would like to buy original make sure it was made environmentally and socially responsible way.

SAY NO TO TRENDS: I know this sounds radical to most of you, but actually it comes naturally after asking why, and focusing on your own style. Because then you are aware of who you are and what are your needs, so media simply has less influence on your inner shopping goddess.


 

Akik olvassák a blogot azok tudják, de az újaknak azért kiemelem: ki nem állhatom trendekkel ezért nem is követem őket. Inkább a belső értékeimre fókuszálok, és ezeket próbálom meg a megjelenésemmel tükrözni. Nézzük meg kicsit közelebbről, hogy mi a problémám a trendekkel.

Az ÉRZÉKELT ELÉVÜLÉS egy tudományos kifejezés a trend szóra. Minden üzlet célja a profit évről évre való növekedése. Ezt a jelenlegi lineáris üzleti modellben úgy lehet elérni, hogyha minden évben több és több terméket adnak el. De hogyan tudnának még többet eladni, hogyha nekünk, vásárlóknak, már gyakorlatilag mindene megvan? Az emberek általában két okból kifolyólag vesznek új cuccokat:

 • Ha a régi elromlott
 • Ha rettenetes belső késztetést éreznek az új termék megvásárlására. Nem azért mert a régi nem működik, hanem azért mert az új termék stílusosabb, jobban funkcionál státusszimbólumként.

Ezért a nagy cégek kitalálták a TERVEZETT ELÉVÜLÉST, ami azt jelenti, hogy már tervezésnél lekorlátozzák a termék hasznos élettartamának a hosszát, ezzel csökkentve az újravásárlás idejét. Ellenben az ÉRZÉKELT ELÉVÜLÉS esetében a termékek teljesen jól működik, egyszerűen a media által sugallt kép miatt, az emberek nem érzik elég menőnek, divatosnak azt a terméket többé. A hirdetések, social media, magazinok, bloggerek, TV műsorok mind azért dolgoznak, hogy felépítsenek egy képet az aktuálisan trendi dolgokról. Egy képet az ideális életről.

A divat szemlélteti legjobban a trendek működését. Valószínűleg a tavaly kötős balerina cipőnek semmi funkcionális problémája nincsen, de a nagy divatmagazinokban a szőrmés papucs a szezon trendje, és minden híres modell abban van lefényképezve. Erre az olvasó egyből azt gondolja, hogyha Kendall és Gigi szőrös papucsot hord, akkor neki is azt kell, mert az a trendi. Elsiet bevásárolni egy halom új lábbelit, hogy minél hamarabb újra divatosnak érezze magát. Egészen addig hordja ezeket a, amíg meg nem látja az új trendet a magazinban. A fast fashion esetében évi 52 trendről beszélünk. Hetente érkeznek az új kollekciók, ami azt jelenti, hogy ha valaki divatos szeretne maradni, akkor hetente de legalább havonta el kell mennie vásárolni. Ez egy körkörös, soha véget nem érő folyamat, ami az emberek tudattalanságára és a felesleges túlfogyasztásra épül.

shoes

Lássuk mik a következmények:

 • Az emberek a fizetésük nagy részét olyan trendi termékekre költik, amiket valószínűleg fél év múlva már nem is akarnak használni.
 • A felhalmozott cuccok belepik a lakást, ami frusztrált légkört teremt, rendetlenséget és fullasztó érzést okoz.
 • Az emberek több időt töltenek bevásárlóközpontokban a legújabb cuccok után kutatva, mint a családjukkal vagy a barátaikkal
 • Annyira megpróbálnak másokhoz hasonlóak lenni, vagy az elvárásoknak megfelelően viselkedni\kinézni, hogy teljesen elveszítik az öntudatukat, az értékeiket, prioritásaikat.
 • Az trendek folyamatos fogyasztása óriási környezeti hatással jár, és nagyban hozzájárul a szegényebb országok béli kizsákmányoláshoz.

Kétszer egy évben (Januárban és Szeptemberben) óriási felhajtás van a divat körül, minden fontos és fontosnak látszó divatértő elemzi a kifutón látott ruhákat, hogy aztán kijelentse: EZ AZ IDEI DIVAT. A bloggerek posztolják a “kötelező szezonális darabokat”, a szerkesztők tippeket adnak, hogyan lehet a legelőnyösebben hordani az új stílusokat, és hogy kik a szezon legmenőbb tervezői. Amikor az emberek elolvassák ezeket a cikkeket, egy kényelmetlen érzés kúszik be az aurájukba, ami miatt úgy érzik, hogy a jelenlegi holmijaik nem elég trendik. És a vásárlás őrület megindul.

Természetesen a trendek nem csak a divatra vannak hatással, hanem az elektronikai cikkekre (minden évben van új IPhone, ami gyakorlatilag csak design-an különbözik az előzőtől), otthondekorációra, esküvői témákra, színekre (a Pantone minden évben kihirdeti az év színét), autóiparra és még az élet sok egyéb területére.

De ami a legfontosabb tanulság: a trendek pontosan azok által a cégek által vannak ránk szabadítva, akik minél többet akarnak eladni. Ők kreálják bennünk az érzést, hogy a cuccaink nem elég jók, ezért újat kell vennünk (amiből nyilván ők tömik meg a zsebüket). Trendeket követni annyit jelent, mint elfogadni, amit pár milliomos a saját meggazdagodása érdekében kitalál. Ha a média azt mondja: ne vegyél balerina cipőt, vegyél inkább szőrös papucsot, valószínűleg a legtöbb ember követni fogja. Mert sohasem tanulták meg, hogyan alakítsák ki a stílusukat, vagy mert olyanok szeretnének lenni,mint mindenki más, vagy mert meg akarnak felelni a média által elénk helyezett elvárásokkal. DE SZERINTEM MI ENNÉL JOBBAK VAGYUNK.

Hogyan tudsz kiszabadulni a fogyasztói társadalom véget nem érő mókuskerekéből?

KÉRDEZD MEG, HOGY MIÉRT: Legközelebb, amikor döntés előtt állsz, hogy megvedd-e azt a cuki kis ruhát, kérdezd meg magától, hogy miért van rá szükséged. Ha fel tudsz hozni más indokot, mint „mert olyan jól megy a cuki kis magassarkúhoz, amit múlt héten vettem” vagy „mert van rá pénzem, és miért ne” vagy mert „megérdemlem ez után a stresszes hét után” akkor megveheted. Az elején nehéz lesz megállni a vásárlást, de ha a legközelebbi alkalommal, ha már eggyel kevesebb ruhát veszel meg, mint szerettél volna, büszke lehetsz magadra. Az azután következőnél vásárlásnál legyen kettő!

ALAKÍTSD KI A SAJÁT STÍLUSODAT: Ahelyett, hogy az éppen szezonális trendeket borítod magadra, próbálj meg tudatosabban, a személyiségedhez illően, az értékrended szerint öltözni. Nekem majdnem csak fekete ruháim vannak, nem azért mert depresszív személyiség vagyok, hanem azért mer így sokkal könnyebb kombinálni a darabokat, mindent együtt tudok mosni és a fekete soha nem megy ki a divatból. Tehát összhangban van az értékeimmel: egyszerűség, környezettudatosság (hosszú élettartam) és kényelem.

minimal style

DE VÁSÁROLJ ÚJ TERMÉKEKET: Ez nem azt jelenti, hogy mostantól nem vehetsz ruhát, hanem azt, hogy próbálj meg alternatív megoldásokban gondolkodni: second-hand, csere a barátokkal, vagy akár készítsd el magadnak. Ha mégis valami újat szeretnél venni, próbálj fenntartható módon gyártott terméket keresni.

MONDJ NEMET A TRENDEKRE: Ez elég radikálisan hangozhat, de valójában a „miért” kérdést és a saját stílus kialakítását követő természetes lépés. Mert már tudod, hogy mik a te szükségleteid, hogy ki vagy te, így a média által sugallt idilli kép már csak alig tudja befolyásolni a saját magadról kialakított képet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s